background img
banner
banner

Κορυφώνεται η υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο

ΩΣ ΤΙΣ 7 ΜΑΪΟΥ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΓΙΟ

Κορυφώνεται, καθώς περνούν οι μέρες, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο για την κτηματογράφηση των ακινήτων στην Ανατολική Αιγιάλεια. Η προθεσμία για κατοίκους εσωτερικού εκπνέει στις 7 Μαΐου και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα δοθεί παράταση, ενώ αμέσως μετά, την «σκυτάλη» λαμβάνουν το Αίγιο και η Δυτική Αιγιάλεια τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο…
Σε γενικές γραμμές η διαδικασία κυλά ομαλά, ωστόσο υπάρχουν και ιδιοκτήτες που εκφράζουν την δυσφορία τους, τόσο ως προς τα χρήματα που καλούνται να καταβάλλουν όσο και για την καθυστέρηση έκδοσης πιστοποιητικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μία βεβαίωση μεταγραφής, το Υποθηκοφυλακείο καθυστερεί και είκοσι ημέρες, ενώ επιβάρυνση υπάρχει για την έκδοση φωτοαντίγραφων τίτλων και λοιπών στοιχείων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα στα ακίνητα.

Ποιους αφορά

Υπενθυμίζεται ότι για τα ακίνητα στης Ανατολικής Αιγιάλειας, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 7 Μαΐου για τους κατοίκους εσωτερικού (η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, λήγει στις 6-8-2018) και μέχρι τότε καλούνται όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/ Κοινοτήτων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Ελαιώνος Αιγιαλείας, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Νικολαιίκων, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου, Ριζομύλου, Ροδιάς, Τραπέζης του Καλλικρατικού Δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στα Γραφεία Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Τα δύο γραφεία βρίσκονται στο Κράθιο Αιγιαλείας: Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών (ισόγειο κατάστημα πλησίον της διασταύρωσης για Ακράτα), ΤΚ 25006. Τηλ: 26960 32125, fax: 26960 32750, E-mail: [email protected] και στο Διακοπτό: Ισόγειο κατάστημα ευρισκόμενο σε συγκρότημα καταστημάτων επί της κεντρικής οδού, έναντι Πνευματικού Κέντρου Διακοπτού, ΤΚ 25003. Τηλ: 26910 43410, fax: 26910 41431, E-mail: [email protected].

Υποχρεωτική η υποβολή της δήλωσης

Σημειώνεται ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Προλαμβάνοντας λάθη και παραλείψεις

Την αναγκαιότητα ανάθεσης της υποβολής δήλωσης σε δικηγόρο, επισήμανε στo Protionline.gr  ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος. Όπως τόνισε, ΄΄ενώ οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι απλό, για ένα επαγγελματία η εμπειρία έχει δείξει ότι ο καλύτερος συνεργάτης που μπορεί να διεκπεραιώσει τη δήλωση για τον πολίτη είναι νομικός, καθώς σφάλματα ή ανακρίβειες χρόνων προβάλλονται κατά την κτηματογράφηση. Και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν είναι μόνο η υποβολή της δήλωσης. Χρειάζεται και παρακολούθηση διότι, εάν για παράδειγμα, έχει δηλώσει και κάποιος άλλος τμήμα ή ολόκληρο το ακίνητό μας, τότε μπορεί να βρεθούμε εξ απροόπτου΄΄. Παράλληλα, σημείωσε πως όταν ο πολίτης αναθέτει την υποβολή της δήλωσης σε δικηγόρο διασφαλίζει την ορθή συμπλήρωσης της δήλωσης, αποφεύγει περιττά έξοδα ενστάσεων όταν ολοκληρωθεί η ανάρτηση, προλαμβάνει σφάλματα που ενδεχόμενα υπάρχουν ώστε τελικά να γίνει ορθά η κτηματολογική εγγραφή, διορθώνει λάθη και ανακρίβειες στους τίτλους και στα δικαιώματα, ενώ σε επόμενη φάση αυτό θα χρειαστεί έξοδα σε δίκες και διορθώσεις που θα επιβαρύνουν τον πολίτη σε κόστος και σε χρήμα, συνεργάζεται με τους αναδόχους και δη με τους νομικούς της κτηματογράφησης και επιλύει δυσχερή ζητήματα, συνεργάζεται με τους Υποθηκοφύλακες και του συμβολαιογράφους ώστε να δώσει την καλύτερη λύση στα ζητήματα που προκύπτουν και επιλύει ζητήματα χρησικτησίας και κληρονομιάς όταν δεν υπαρχουν συμβόλαια, ώστε να δηλωθεί σωστά και αποτελεσματικά κάθε δικαιωμα των πολιτών σε αγρό ή οικόπεδο.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr