background img
banner
banner

Εδώ καράβια χάνονται και οι βαρκούλες της ανάπλασης αρμενίζουν!

Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο
Περιβαλλοντολόγο

 

Με απόφαση του Δήμου πρόκειται να προχωρήσει έργο ανάπλασης που θα συμπεριλαμβάνει την Κλ. Οικονόμου μέχρι τη Ρ. Φεραίου, τη Μητροπόλεως μέχρι τη Σολωμού και φυσικά τη πλατεία Αγίας Λαύρας, με πεζοδρόμηση των δρόμων που την περικλείουν. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια με κονδύλι το οποίο ανέρχεται το ποσό 3.215.000 ευρώ.
(Εδώ μου ήλθε σαν σκέψη ο τίτλος αυτού του άρθρου μου.)

Εδώ και πολλά χρόνια οι αναπλάσεις στο κέντρο του Αιγίου μοιάζουν με το γεφύρι της Άρτας ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν… κάθε δημοτική αρχή που αναλαμβάνει την εξουσία κάνει και μια ανάπλαση. Ερωτώ λοιπόν τι θα ήταν ωφέλιμο για την πόλη μια ακόμα ανάπλαση ή να είναι καθαρή; Όσο ωραίο και αν είναι ένα σπίτι αν μέσα σε αυτό κατοικούν κατσαρίδες και τρωκτικά δύσκολα το επισκέπτεσαι… Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη μας … αν δεν είναι καθαρή πως θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών;

Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά, εκείνο που χρειάζεται το Αίγιο και κατ΄ επέκταση όλη η Αιγιάλεια είναι ένα εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων… Είναι το μέσο για να αναπτυχθεί ο τόπος, να υπάρξουν θέσεις εργασίας και το κυριότερο να είναι πάντα η περιοχή μας καθαρή… Ενώ παράλληλα μπορούμε να διαχειριζόμαστε και τα απορρίμματα άλλων δήμων… Τα σκουπίδια αν τα διαχειριστεί κανείς σωστά μπορούν να μετατραπούν σε χρυσάφι. Ας πάρουμε παράδειγμα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και να βάλουμε μπροστά τις μηχανές… Καιρός είναι η Αιγιάλεια να πρωτοπορεί, να δημιουργεί και να αναπτύσσεται με γνώμονα τη προστασία του περιβάλλοντος και των καινοτόμων ιδεών.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε πρόσεχε να μην επαναληφθείς και πέσεις στην παγίδα των δραστηριοτήτων και σκέψεων των προκατόχων σου. Βάλε μπρος τις μηχανές να λύσεις μόνιμα το θέμα των σκουπιδιών. Άνοιξε το πουγκί και ρίχνε μέσα ότι διαθέσιμο και εξασφαλίσημο έχεις από τον Δήμο και τα προγράμματα. Ξεκίνα έστω και τα θεμέλια και μην επαναπαύεσαι σε προσωρινές λύσεις (Παπανικολού-Αιγείρα) που αδυνατίζουν την δική σου βιτρίνα και κατ’ επέκταση τη βιτρίνα αυτής της πόλης.

Κάνε τη δική σου υπέρβαση γιατί η ιστορία σίγουρα θα διαγράψει όλους τους διαχειριστές που πέρασαν από αυτή την πόλη.
Μην σε παρασύρουν κάποιοι που φροντίζουν για την προσωπική τους προβολή και την δική σου καρέκλα και αδιαφορούν για τα καλούδια της περιοχής. Οι προτεραιότητες ενός Δήμου είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και προϋποθέτουν εμπειρία, γνώσεις και ανάγκες της πόλης. Οι ανάγκες της πόλης αυτή τη στιγμή δεν συνηγορούν στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας που θα φέρουν χωρίς άλλες υποδομές μη ανωμαλία και αναστάτωση στο χώρο αυτό. Μην ακούς κανέναν. Ούτε ΠΑΣΟΚΟΥΣ ούτε Νεοδημοκράτες, ούτε αυτούς με το μακρύ χέρι. Πάτησε πόδι ενάντια στα συμφέροντα και τους εραστές της φτήνιας. Το τρένο των δύο εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να κάνει στάσεις στο Αίγιο, τίποτα άλλο δεν μας σώζει.

Μεγάλωσα από μικρό παιδί στην οδό Ερμού ο πατέρας μου είχε μαγαζί, κάθε μέρα οι τσέπες του και τα χέρια του ήταν γεμάτα λεφτά… Είμαι περήφανος που είμαι γνήσιος Αιγιώτης και όχι ιμιτασιόν. Η Ερμού ήταν ο πιο πολυσύχναστος δρόμος του Αιγίου, τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης ήσαν εκεί, πόλος έλξης όλων των κατοίκων των περιχώρων… Σήμερα, η Ερμού μοιάζει ερειπωμένη και εγκαταλειμμένη στη μοίρα της, όμορφα μαγαζιά, καλοφτιαγμένες βιτρίνες χαμογελαστοί και ευπροσήγοροι καταστηματάρχες, όμως η αγοραστική δύναμη πενιχρή… Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι φταίει η οικονομική κρίση όμως ουσιαστικά καμιά δημοτική αρχή δεν νοιάστηκε γι’ αυτήν… Η Ανάπλαση σταματούσε πάντα λίγο πριν την Ερμού, πάντα γινόταν πέριξ αυτής και σε αυτήν ποτέ! Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η Ερμού και όχι η ανάπλαση. Το Αίγιο δεν έχει ανάγκες για βιτρίνες αλλά για ουσία.

Αλλά ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους… Μπορείς να χτίσεις σπίτι με παλιά υλικά; Η απάντηση αυτονόητη όχι. Έτσι λοιπόν δεν μπορείς να κάνεις αναπλάσεις τη μία πάνω στην άλλη με προπολεμικά σχέδια… ήρθε η ώρα να δουν όλοι τις πραγματικές ανάγκες αυτής της πόλης και να πράξουν τα δέοντα προς αυτή τη κατεύθυνση… Μια πόλη καθαρή, προσβάσιμη, λειτουργική, σύγχρονη και με κανόνες λειτουργίας… όπου τα καταστήματα, τα περίπτερα και η ίδια η πόλη θα αναδεικνύονται και δεν θα χαντακώνονται με προχειροδουλειές του ποδαριού… Μόνο και μόνο για να γίνουν έργα βιτρίνας.

Το ζήτημα είναι να νοιώθεις την καθημερινότητα των συνδημοτών σου και να προσπαθείς να την διορθώσεις, να την κάνεις πιο όμορφη και λειτουργική… όχι να κοιτάς πως θα φτιάξεις τη βιτρίνα ή πως θα παρουσιάσεις έργα για να φανείς λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές … Εκεί φαίνεται η δεινότητα του σωστού δημοτικού άρχοντα!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr