background img
banner
banner

Προς ολοκλήρωση βαίνει η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στον Σελινούντα

ΘΑ ΕΙΧΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΠΤΑΝ… ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ξεπερνιούνται, όπως φαίνεται, ένα – ένα τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συναντώνται από την κατασκευάστρια εταιρεία και το έργο της αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στο χωριό του Σελινούντα, βαίνει προς ολοκλήρωση.

Η παράδοσή του αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα δεδομένα στον τομέα της ύδρευσης, για όλη την Αιγιάλεια. Το έργο εντάσσεται στην κοινή εργολαβία για τα τέσσερα πυρόπληκτα χωριά τής Αιγιάλειας (Τ.Κ. Κουνινάς και Σελινούντα και των οικισμών Κάτω Πτέρης και Αχλαδιά), περιλαμβάνει αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων από HDPE και κατασκευάζεται από την κοινοπραξία ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ – ΙΘΑΚΗ ΑΤΕ. Επίσης, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μολυβιάτη που είχε ενεργοποιηθεί μετά τις πυρκαγιές του 2007, υλοποιείται όμως με σημαντική έκπτωση και το κόστος δεν ξεπερνάει το 1 εκ. ευρώ.

Η ταχεία εξέλιξη των εργασιών έρχεται να ικανοποιήσει τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, δεδομένου ότι το έργο πέρασε από πολλά στάδια και καθυστέρησε σημαντικά για να ξεκινήσει εξαιτίας γραφειοκρατικών και άλλων «εμποδίων» που προς στιγμής έθεσαν εν αμφιβόλω την πραγματοποίησή του. Χαρακτηριστικό της γραφειοκρατίας είναι το γεγονός ότι το έργο επρόκειτο να ξεκινήσει από την Κουνινά το 2014 όμως το Συμβούλιο της Περιφέρειας το ενέκρινε μετά από δύο χρόνια, δίνοντας το «πράσινο φως». Κι ενώ προχωρούσε η αντικατάσταση του δικτύου στην ορεινή κοινότητα, οι εργασίες «πάγωσαν» προσωρινά μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σύστημα ασύρματης υδρομέτρησης.

Αμέσως μόλις ξεπεράστηκε και αυτό το πρόβλημα, οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά και συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς ως σήμερα που έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση και εγκατάσταση νέου δικτύου στην Κουνινά και τον οικισμό της Κάτω Πτέρης (Σέλισσα). Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι εργασίες στην Τοπική Κοινότητα Σελινούντα και θα ακολουθήσει ο οικισμός Αχλαδιά με εργασίες μικρότερης κλίμακας.

Αμέσως μετά ο Αχλαδιάς

Σημειώνεται ότι, τα συνεργεία αντικαθιστούν όλο το δίκτυο, τις παροχές και τα ρολόγια τα οποία πλέον θα είναι συνδεδεμένα ασύρματα με το Κέντρο της ΔΕΥΑΑ, ώστε μέσω του διαδικτύου να μπορεί να διενεργεί τους ελέγχους και να λαμβάνει με ακρίβεια τα νούμερα της κατανάλωσης ύδατος από κάθε νοικοκυριό. Πρόκειται για ασύρματη καταγραφή ένδειξης που φέρνει καινούρια δεδομένα στην λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης που φαίνεται να έχει εισέλθει για τα καλά σε νέα εποχή…

Την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών στο χωριό του, εξέφρασε στο Protionline.gr  ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σελινούντα, Ανδρέας Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως μέχρι ώρας έχει ολοκληρωθεί περίπου το 60% ενώ συνολικά στο χωριό θα πραγματοποιηθεί αντικατάσταση του δικτύου σε περίπου 6,5-7 χιλιόμετρα συνολικά. Το όλο έργο πάντως και στις τέσσερις τοποθεσίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την δημιουργία νέου δικτύου σε περίπου 20 χιλιόμετρα, ενώ μετά τον Σελινούντα, υπολείπεται ο Αχλαδιάς με 150 μέτρα περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εργολαβίας έχει εκτελεστεί.

Βρίσκουν παροχές και δίκτυα που δεν γνωρίζει κανείς…

Εκτός όμως από τους γραφειοκρατικούς λόγους που τρέναραν το έργο, άξιες αναφοράς είναι και οι δυσκολίες και οι απρόβλεπτοι παράγοντες που συνάντησε ο εργολάβος στον Σελινούντα και μάλιστα σε καθημερινή βάση… Συγκεκριμένα, υπάρχει η εκτίμηση ότι το έργο θα είχε ήδη παραδοθεί εάν δεν υπήρχε αφενός η ιδιαιτερότητα του βραχώδους εδάφους που σκάβεται πολύ δύσκολα και αφετέρου η πληθώρα παράνομων συνδέσεων που συναντούν τα συνεργεία, βρίσκοντας καθημερινά παροχές και δίκτυα που δεν γνωρίζει κανείς…
Το μόνο βέβαιο ήταν ότι το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα νέο σύγχρονο δίκτυο που θα παρέχει στους οικισμούς ποιότητα στην ύδρευση. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου, ΄΄είναι πολύ βασικό ότι απομακρύνεται μία και καλή το παλιό σύστημα που στηρίζεται σε αμιαντοσωλήνες, με τον αμίαντο να θεωρείται μη κατάλληλο υλικό. Κάπως έτσι θα παρέχεται πιο ποιοτικό νερό στους κατοίκους της περιοχής, επιλύοντας ένα χρόνιο πρόβλημα΄΄. Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι το έργο στον Σελινούντα θα ολοκληρωθεί το πολύ σε ενάμιση μήνα από σήμερα, εφόσον βέβαια δεν το σταματήσουν βροχές και άλλοι παράγοντες…

Έπονται κι άλλα έξι χωριά

Την ίδια στιγμή, δρομολογείται ένα ακόμη έργο που αφορά την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης σε άλλους έξι πυρόπληκτους οικισμούς του δήμου. Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑΑ για την εκτέλεση του έργου: «Βελτίωση-Εκσυγχρονισµός δικτύων ύδρευσης πυρόπληκτων οικισµών ∆ήµου Αιγιαλείας». Η ∆ΕΥΑΑ πρόκειται να προβεί στην εκτέλεση του έργου το οποίο αποτελεί άµεσης προτεραιότητας, δεδοµένου ότι αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές της Τ.Κ. Κουνινάς (οικισµός Κουνινάς), Τ.Κ. Πτέρης (οικισµός Πτέρης) της ∆.Ε. Αιγίου, της ∆ηµοτικής Κοινότητας ∆ιακοπτού και συγκεκριµένα τους οικισµούς Κερνίτσας, Καλυβίτη και Λόφου και της Τ.Κ. Άνω ∆ιακοπτού (οικισµός Άνω ∆ιακοπτού) της ∆.Ε. ∆ιακοπτού του ∆ήµου Αιγιαλείας, έχει υπογραφεί. Οι τοπικές κοινότητες αυτές υδροδοτούνται αποκλειστικά από πηγές, η παροχή των οποίων, χρόνο με τον χρόνο, µετά την καταστροφική φωτιά του 2007 συνεχώς µειώνεται. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς µήνες Ιούλιο και Αύγουστο κάθε έτους παρατηρείται παντελής έλλειψη νερού. Αποτέλεσµα αυτού είναι οι εν λόγω πηγές να µην µπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ύδρευσης των εκατοντάδων µόνιµων αλλά και εποχικών κατοίκων των περιοχών αυτών. Τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του έργου αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας αλλά κυρίως της ποσότητας του ύδατος. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.100.000 €.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr