background img
banner
banner

Η δράση τωv συλλογικών προσπαθειών τα τελευταία 200!

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 2&3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η υποχρεωτική απραξία λόγω των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού λειτούργησε ανασταλτικά εμποδίζοντας την Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιάλειας να… ξεδιπλώσει τη δράση της.
Πλην όμως, όλο αυτό το διάστημα τα μέλη της αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις, καταλήγοντας στην πραγματοποίηση μίας… διαφορετικής ιντερνετικής δράσης που θα διεξαχθεί το διήμερο 2 και 3 Απριλίου, σε μία προσπάθεια να αποτινάξει εντελώς το αρνητικό αντίκτυπο της ¨ακινησίας¨ που έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα… θέλοντας και μη.

Αποφασίζοντας να βγει η κατάσταση από το ¨τέλμα¨ της απραξίας λοιπόν… τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα και ¨δυνατή¨ δράση από κάθε άποψη, μια διημερίδα που σκοπό έχει να ενημερώσει τις νέες γενιές αλλά και να θυμίσει πολλά στους παλαιότερους.
Να δώσει το στίγμα της στην δράση τω συλλογικών προσπαθειών τα τελευταία 200 περίπου χρόνια στην Ελλάδα και σαφώς, να ¨μαγνητίσει¨ τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των διαδικτυακών θεατών με ιδιαίτερο και στιβαρό τρόπο.

Οι ¨Μορφές Συλλογικότητας¨ της Ομοσπονδίας

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της ¨Ομοσπονδίας Συλλόγων της Αιγιάλειας¨ Σταύρος Καραδημητρόπουλος, αναφέρει γι’ αυτή την διαδικτυακή πρωτοβουλία: «Η πρώτη δράση για το νέο έτος, έρχεται στις 2 Απριλίου και 3 Απριλίου και οργανώνεται εξ ολοκλήρου από την Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιάλειας και τα μέλη μας.

Πρόκειται για μια διημερίδα, μια εκδήλωση μέσα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και την εθνική απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Ήδη από σήμερα, κυκλοφορεί η ειδική αφίσα που επιμεληθήκαμε ώστε να διαφημίζει την εκδήλωση αυτή, η οποία ονομάζεται “Μορφές Συλλογικότητας – Πολιτισμός”. Η αφίσα αναφέρει αφενός τους χορηγούς της δράσης και τους διοργανωτές της, αφετέρου τα αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας και τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Η Ομοσπονδία θέλει να πρωτοστατεί και αυτό είναι το νόημα της σύστασής μας: η δράση και οι εκδηλώσεις. Θα κάνουμε πράγματα στο εξής, θέλουμε να κινητοποιηθούμε έστω και ιντερνετικά αφού ο κορωνοϊός… δεν μας αφήνει» λέει ο κ. Καραδημητρόπουλος.

Από την… ¨Φιλική Εταιρία¨ ως τις… ¨Ομοσπονδίες¨ του 2021

Η εκδήλωση θα αναφέρεται στις περιπτώσεις ¨συλλογικότητας¨ που γεννήθηκαν, συνέβαλαν, ορθοπόδησαν και υπήρξαν από το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 και μέχρι τα μεταγενέστερα έτη.

Πιο συγκεκριμένα, η δράση θα χωρίζεται σε δύο μέρη, με το πρώτο μέρος να ξεκινά ως μια εκτεταμένη αναφορά στην ύπαρξη και την προσφορά της Φιλικής Εταιρείας, αρχής γενομένης από τις πρώτες ημέρες της έναρξης της ελληνικής επανάστασης και να φτάνει μέχρι το 1900 έως 1910 περίπου.

Το δεύτερο μέρος θα αναφέρεται στα μεταγενέστερα χρόνια της Ελλάδας και στην νέα ελληνική κοινωνία, ¨φτάνοντας¨ στον τρόπο που υπάρχει ο νεοέλληνας μέσα από τους συλλόγους και τους ανθρώπους που τους εκπροσωπούν στο σήμερα. «Αυτή η πολιτιστική διαδικτυακή δράση, είναι μια εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία σε συνεργασία με την εταιρεία “Περίπατος”.
Η εταιρεία έχει στήσει όλο το ιντερνετικό “πρότζεκτ” και έχει επιληφθεί της τελικής ψηφιακής παρουσίασης, για την σκηνοθεσία και τις συνθήκες.

Θα υπάρξουν αρκετοί ομιλητές και γνωστοί Υφηγητές Πανεπιστημίου, ενώ και η αρμόδια Επιτροπή έχει ετοιμάσει επιπλέον μία διαδικτυακή σύνδεση μέσω “πύλης” από χώρα του εξωτερικού, η οποία θα είναι σε ζωντανή σύνδεση και μετάδοση» καταλήγει να πει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Με ¨δυνατά¨ και… ιδιαίτερης σημασίας ονόματα η πρώτη ημέρα της δράσης

Τα ονόματα που θα ¨παρελάσουν¨ από την όμορφη και ενδιαφέρουσα δράση δεν είναι ούτε λίγα… ούτε βεβαίως και ¨μικρά¨. Ανάμεσα σε πολλούς που θα απευθύνουν χαιρετισμό και θα κάνουν μια μικρή αναφορά, οι οποίοι θα είναι όλοι άνθρωποι που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον τρόπο λειτουργίας σε επίπεδο Συλλόγων, θα μιλήσει ο Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, Διευθυντής Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό. Ο κ. Παραδεισόπουλος, πρόκειται να κάνει μια αναφορά στην λειτουργία του Μουσείου της Οδησσού όπως υπάρχει σήμερα, στο οποίο παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με τις απαρχές, την ίδρυση και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας.

Ακολούθως θα μιλήσει ο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο οποίος μάλιστα, πρόκειται να προσεγγίσει το θέμα πολυπλευρικά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

‘‘Μουσικοθεατρική’’ προσέγγιση με… έμφαση στο «νέο αίμα» η δεύτερη ημέρα της δράσης

Ερωτώμενος από τo protionline.gr ο α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, πρόεδρος του Πολιτιστικού – Χορευτικού Ομίλου της Αβύθου «ΑΧΑΙΟΙ» Ανδρέας Παλαιολογόπουλος, αναφέρει για την δεύτερη ημέρα της διαδικτυακής εκδήλωσης: “Πρόκειται να γίνει μια εκτενή αναφορά και μια ιστορική αναδρομή από την Φιλαρμονική Αιγίου ¨Ευτέρπη¨ και τον υπεύθυνο μαέστρο της Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο.

Αυτό που ουσιαστικά θα γίνει είναι και μια ¨μουσική προσέγγιση¨ από τον μαέστρο, αλλά και μικρές αναφορικές εικόνες με μουσικές παρεμβάσεις.
Εν συνεχεία, θα μιλήσει ο καθηγητής και σκηνοθέτης κ. Κώστας Κλάγκος, ο οποίος εκπροσωπώντας το ¨Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείου Λόγγου¨ θα απευθύνει χαιρετισμό και θα αναγνώσει ιστορικά στοιχεία.

Τέλος, ¨ερχόμενοι¨ στο σήμερα, τρεις νέοι άνθρωποι που ενεργοποιούνται με συλλόγους και δράσεις, οι Σοφία Ξυνού, Φάνης Δημητρακόπουλος και Γιώργος Μπακογιάννης, θα μιλήσουν για την σύγχρονη αντίληψη και άποψη που έχουν οι νέοι, μέσα από τα εγχειρήματα και τις ιδιαιτερότητες ενός συλλόγου και την σημασία του”.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr