background img
banner
banner

Πληρότητα έως 70% στα καταλύματα της Αιγιάλειας το Πάσχα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΓΓΙΞΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΡΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

Αντιπροσωπευτική της διάθεσης του κόσμου να βγει από τα στενά όρια που κάποιοι του έθεσαν το προηγούμενο διάστημα, ήταν η επισκεψιμότητα στην Αιγιάλεια κατά τις ημέρες του Πάσχα. Παραλιακές αλλά και πιο ορεινές τοποθεσίες κατακλύστηκαν από επισκέπτες, τα καταλύματα παρουσίασαν ικανοποιητική πληρότητα, καφέ και εστιατόρια «έπαιξαν δυνατά», πλην όμως το… κύμα των επισκεπτών έσκασε γρήγορα και η Πρωτομαγιά δεν… ακολούθησε.

Η έλευση έγινε σχετικά αργά, δηλαδή λίγο πριν τη Μεγάλη Παρασκευή και οι περισσότεροι έφυγαν πριν την Τρίτη του Πάσχα. Η τοπική εορτή δεν στάθηκε η αφορμή για επισκέψεις μετά διανυκτέρευσης, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γνωστών και φίλων. Ωστόσο, υπήρξαν και παραθεριστικές κατοικίες που δεν άνοιξαν, με πιο πιθανή αιτία το κόστος της βενζίνης που έκανε τις μετακινήσεις «τσουχτερές».

Στο Αίγιο η παραλία γέμισε κόσμο αλλά και το κέντρο, με τους χώρους αναψυχής και εστίασης να ζουν στιγμές προ κορωνοϊού και το χαμόγελο να επανέρχεται προσωρινά στα χείλη ιδιοκτητών και εργαζόμενων. Ομοίως και στη Δυτική Αιγιάλεια, με τις παραλίες κυρίως να τραβούν πάρα πολύ κόσμο και τα πάρτι να σφύζουν από κέφι και ζωή. Πίσω όμως από τις εντυπωσιακές εικόνες με τις πολυπληθείς παρέες και τα κατάμεστα μαγαζιά στην Αιγιάλεια, εξακολουθεί να κρύβεται η αγωνία για το εάν θα κερδηθεί ο αγώνας για επιβίωση καθώς το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να αποτελέσει μία δύσκολη δοκιμασία, αφού ο covid-19 έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του και η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να «στραγγίζει» τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ένα καλό προμήνυμα για το καλοκαίρι…

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αιγιάλειας κινήθηκε ικανοποιητικά, ωστόσο δεν άγγιξε τα νούμερα της προ κορωνοϊού εποχής, όταν τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά με τις φετινές καιρικές συνθήκες, παρουσίαζαν πληρότητα 100%. Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, ΄΄οι ημέρες του Πάσχα κινήθηκαν, θα μπορούσαμε να πούμε «καλούτσικα», με την πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής να κυμαίνεται στο 60%-70%. Αν και ίσως περιμέναμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, τελικά οι προσδοκίες μας δεν ικανοποιήθηκαν στο έπακρο, ενώ υπήρξαν και πολλοί επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πήγαμε άσχημα, όμως είναι βέβαιο πως θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα τα πράγματα. Για παράδειγμα πριν το 2019 κάθε Πάσχα είχαμε πληρότητα. Βεβαίως, η φετινή εικόνα είναι ένα καλό προμήνυμα για το καλοκαίρι΄΄.

Δεν ξεπέρασε το 40% η πληρότητα της Πρωτομαγιάς

Ο κ. Κανελλής ωστόσο παρατήρησε ότι τα δεδομένα του Πάσχα δεν επαναλήφθηκαν την Πρωτομαγιά όπως μάταια περίμεναν οι άνθρωποι του κλάδου, αφού η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 30% με 40% στα καταλύματα της περιοχής. ΄΄Δυστυχώς, όλο αυτό το κύμα επισκεπτών δεν είχε την προσδοκώμενη διάρκεια, έτσι ώστε να μπορέσει να ανακάμψει ο κλάδος μας από τα τόσα προβλήματα΄΄, σημείωσε.

Με… δύναμη από τα δυτικά

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να περιμένει η περιοχή από τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, σημείωσε: ΄΄Όσοι δούλευαν με χώρες που σχετίζονται ή γειτνιάζουν με τον πόλεμο, έχουν ακυρώσεις. Δηλαδή Ρώσοι, Τσέχοι, Λιθουανοί, Πολωνοί και γενικότερα από χώρες της ανατολικής αγοράς δεν αναμένονται στην περιοχή. Αντιθέτως, υπάρχει μία αύξηση τουριστών από τη Δυτική Ευρώπη κι ελπίζουμε ότι αυτό θα αντιρροπήσει την αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον πόλεμο. Δηλαδή θα έχουμε αυξημένη επισκεψιμότητα από Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία. Επίσης, επανακάμπτει δυναμικά η αμερικανική αγορά και με αμερικανούς τουρίστες αλλά και με ελληνοαμερικανούς που δεν είχαν επισκεφθεί την περιοχή τα τελευταία τρία χρόνια λόγω πανδημίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η ελληνική αγορά θα βοηθήσει και η περιοχή μας θα προτιμηθεί ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες΄΄.

Προβλέψεις για «καλοκαίρι διαφυγής»

Την ικανοποίησή του για τον αριθμό των επισκεπτών του Πάσχα στην Αιγιάλεια, εξέφρασε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης. Όπως τόνισε, ΄΄φέτος βρέθηκε για Πάσχα στην Αιγιάλεια πολύς κόσμος, παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης είναι τόσο υψηλή. Φάνηκε η ανάγκη του κόσμου να φύγει από την Αθήνα. Η Αιγιάλεια είναι μία περιοχή κοντινή, φθηνή κι έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Αυτό εκτιμήθηκε και είχαμε επισκεψιμότητα. Νομίζω ότι άγγιξε τα επίπεδα προ κορωνοϊού. Το βέβαιο είναι ότι οι επισκέπτες ήταν πολλοί περισσότεροι από πέρυσι΄΄.

Στο ερώτημα τι προβλέπεται για το καλοκαίρι, ο κ. Βαρδάκης εκτίμησε τα εξής: ΄΄Προβλέπω μία «δυνατή» καλοκαιρινή περίοδο. Θα είναι καλοκαίρι διαφυγής και η Αιγιάλεια θα επωφεληθεί από αυτή την τάση. Βέβαια δεν γνωρίζουμε τι μας περιμένει μετά, αφού υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες ενώ και οι υποχρεώσεις του κόσμου αλλά και των επαγγελματιών είναι τόσες πολλές που πολλά θα κριθούν το επόμενο φθινόπωρο΄΄.

«Βούλιαξε» η Ανατ. Αιγιάλεια

Το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε στην Ανατολική Αιγιάλεια που κυριολεκτικά «βούλιαξε» από κόσμο. ΄΄Οι άνθρωποι ήταν εσώκλειστοι και θέλησαν να βγουν με τη χαλάρωση των μέτρων. Αυτό μεταφράστηκε σε αυξημένη επισκεψιμότητα στην περιοχή της Ανατολικής Αιγιάλειας που μας… πήγε πίσω τουλάχιστον μία δεκαετία πριν όταν η κρίση δεν είχε δείξει ακόμη τα «δόντια» της. Τα καταλύματα γέμισαν ενώ τα καφέ άλλαζαν κόσμο συνεχώς, ενώ οι πλατείες για πολλές ώρες την ημέρα θύμιζαν… προεκλογική συγκέντρωση΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Από την πλευρά μας, οι φορείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε να είναι η περιοχή μας πιο ελκυστική. Σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Ανατ. Αιγιάλειας φροντίσαμε ώστε να υπάρχει καθαριότητα και τάξη. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ανήμερα το Πάσχα δεν έγινε αποκομιδή κι όλες τις άλλες ημέρες κανονικά΄΄.

΄΄Δεν ξέρουμε εάν η αυξημένη επισκεψιμότητα επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των επαγγελματιών, ωστόσο ήταν μία «ανάσα» μετά τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις που έρχονται. Αναμφισβήτητα, η ΔΕΗ είναι μια μεγάλη «θηλιά στον λαιμό» και είναι βέβαιο πως εάν δεν δοθεί λύση με το θέμα της ενέργειας, τον Οκτώβριο θα έχουμε λουκέτα…΄΄, κατέληξε ο κ. Σακελλαρόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr