background img
banner
banner

Προβληματίζει ο «Προσωπικός Ιατρός»

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΡΑΤΑΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, από τις 12.00 έως τις 3.00 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αχαΐας, σε όλες τις μονάδες της ΠΦΥ που εργάζονται μέλη του. Ιδιαίτερος προβληματισμός για την εφαρμογή του «Προσωπικού Ιατρού» επικρατεί στις τάξεις του Κέντρου Υγείας Ακράτας καθώς με τα ως τώρα δεδομένα δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει μαζικά τον κόσμο.

Όπως εξηγεί στο protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, ΄΄ με τους υπάρχοντες ιατρούς το πρόγραμμα και οι ανάγκες του Κ.Υ. καλύπτονται επαρκώς. Προβλήματα θα υπάρξουν όταν ο κόσμος «πέσει» μαζικά να κλείσει ραντεβού με τον προσωπικό ιατρό μέσω του διαδικτύου. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, δεν “βλέπει” τις ανάγκες που υπάρχουν στη δική μας περιοχή και βέβαια, ούτε ο κόσμος γνωρίζει πώς πρέπει να γίνει ακριβώς η όλη διαδικασία ώστε πραγματικά να εξυπηρετηθεί. Εάν λοιπόν ισχύσει αυτό που ορίζει το υπουργείο, με εκατοντάδες χρήστες να περιμένουν να κλείσουν ραντεβού μαζικά, θα υπάρξει σοβαρό θέμα΄΄. Και συνεχίζει ο κ. Μάρκου: ΄΄Οι ιατροί στην περιοχή μας είναι συγκεκριμένοι, όπως και αυτοί που ανήκουν στο Κ.Υ. Όλοι αυτοί, καλύπτουν εφημερίες, ρεπό, εμβολιασμούς, επισκέψεις κατ’ οίκον και διάφορες άλλες υπηρεσιακές ανάγκες. Άρα, αν το υπουργείο μέσω της ειδικής πλατφόρμας μας “πιέσει” μέσω μαζικών ραντεβού, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε΄΄.

Από πλευράς Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΠΦΥ. Αχαΐας γίνεται λόγος και για μη ικανοποίηση του αιτήματος για προσλήψεις, ως εξής: ΄΄Μετά από επτά χρόνια συνεχών υποσχέσεων και ανακοινώσεων εκ μέρους της πολιτείας για δήθεν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, το ΕΣΥ και ιδιαιτέρως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του δημόσιου τομέα, εξακολουθεί να αποψιλώνεται συστηματικά. Στην δε επόμενη τριετία το 75% περίπου των υπηρετούντων στις δομές της ΠΦΥ θα συνταξιοδοτηθεί και η αντικατάστασή τους ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί΄΄.

Μία πρόσληψη και τρεις προκηρύξεις για αντίστοιχες θέσεις

Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού, ο κ. Μάρκου επισήμανε στo protionline.gr: ΄΄Με τις μετακινήσεις δεν έχει αλλάξει κάτι τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, έχει βγει ΦΕΚ για την πρόσληψη ενός ιατρού στην περιοχή της Αβύθου. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, το πολύ σε έναν μήνα από σήμερα, θα έχει τοποθετηθεί, διότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι διαδικασίες γίνονται γρήγορα προκειμένου να μην υπάρχουν κενά. Ταυτόχρονα, έχουν βγει άλλες τρεις προκηρύξεις, αφορούν τις περιοχές των Σελιανιτίκων, του Διακοπτού και μιας ακόμη κοινότητας που βρίσκεται στα ημιορεινά της Αιγείρας, θέση που θα αφορά αγροτικό – περιφερειακό ιατρείο. Θα υπάρξουν και σε αυτές τις περιπτώσεις γρήγορες κινήσεις και διαδικασίες, καθώς τα Περιφερειακά Ιατρεία δεν γίνεται να “ξεμείνουν” για πολύ καιρό δίχως ιατρό. Αν κάποια από αυτές τις θέσεις τις πάρει κάποιος ειδικευμένος ιατρός, ίσως να υπάρξει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, γιατί το ΦΕΚ “περνάει” από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εάν όμως τις θέσεις που έχουν προκύψει τις πάρουν αγροτικοί γιατροί, η τοποθέτηση θα είναι άμεση΄΄.

Εξελιγμένο ακτινολογικό μηχάνημα εστάλη από την 6η ΥΠΕ

Παράλληλα, ο κ. Μάρκου έκανε γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες, το Κέντρο Υγείας Ακράτας έχει παραλάβει ένα νέο ψηφιακό ιατρικό μηχάνημα, το οποίο θα βοηθήσει πολύ και το υγειονομικό – ιατρικό προσωπικό, αλλά πολύ περισσότερο, τον κόσμο που καλύπτει το Κέντρο. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο ακτινολογικό μηχάνημα υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, το οποίο εστάλη από την 6η ΥΠΕ. ΄΄Το… κακό της υπόθεσης όμως, είναι ότι δυστυχώς, δεν μας έχουν στείλει ακόμα τεχνικούς εγκατάστασης του συγκεκριμένου μηχανήματος. Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε την μόνιμη εγκατάστασή του με μεγάλη χαρά, καθώς πρόκειται για έναν κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να βγάζει κάθε είδους ακτινογραφία και θα εξυπηρετεί εκατοντάδες ανθρώπους, σε όλο τον δήμο ανεξαιρέτως΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr