background img
banner
banner

Τα γήπεδα και οι απαιτήσεις των ομάδων

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Το γήπεδο αποτελεί το σπίτι του κάθε ποδοσφαιρικού σωματείου. Ευτυχισμένες είναι οι ομάδες που διαθέτουν δικούς τους ιδιόκτητους χώρους για προπόνηση και άθληση, κάτι που αποτελεί εξαίρεση σε έναν κανόνα, που θέλει τα περισσότερα σωματεία να ικανοποιούν τις αγωνιστικές ανάγκες τους σε Δημοτικά γήπεδα.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το Νομικό Πρόσωπο καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να κόψει το …καρπούζι στη μέση, να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος. Πράγμα δύσκολο όσο διεκδικούν κομμάτι και οι …απαιτητικοί.

Πρέπει να μοιραστούν οι ώρες, ο αγωνιστικός χώρος στην περίπτωση κοινής χρονικά προπόνησης, να υπάρχει σεβασμός στην χρήση των αποδυτηρίων και γενικά σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Να περιορίζονται οι …ορέξεις για σκληρές προπονήσεις όταν οι καιρικές συνθήκες κάνουν ευάλωτο τον αγωνιστικό χώρο. Είναι πολλά τα πράγματα που μπορεί να συμβούν στους γραπτούς και άγραφους κανόνες της χρήσης των γηπέδων, τα οποία γνωρίζουν καλύτερα τα σωματεία που τα χρησιμοποιούν.

Σε διάλογο που είχε το protionline.gr με εκπροσώπους σωματείων και με θέμα τις γηπεδικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν, πήραμε αρκετές απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Άβυθος: «Χρησιμοποιούμε περισσότερο το γήπεδο Δημητρόπουλου παρά αυτό της Αβύθου»

Για λογαριασμό της Αβύθου ο πρόεδρος: Ηλίας Κουνάβης δηλώνει: «Ακούγεται κάπως περίπλοκο, αλλά έτσι συμβαίνει δυστυχώς. Τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερο χρησιμοποιούμε το γήπεδο Δημητρόπουλου και λιγότερο την έδρα μας που είναι το γήπεδο της Αβύθου. Το γήπεδο Αβύθου όσο το χρησιμοποιήσαμε είναι ότι καλύτερο για την ομάδα μας. Έχουμε όλο μας το υλικό άμεσα προσβάσιμο και φυσικά σύγχρονα αποδυτήρια (ανακαινισμένα και εξοπλισμένα αποκλειστικά από την ομάδα) με ζεστό νερό και αρκετές ανέσεις. Το γήπεδο Δημητρόπουλου αποτελεί μια καλή εναλλακτική για προπόνηση που δυστυχώς όμως στερείται βασικών πραγμάτων αφού δεν υπάρχει ζεστό νερό και φωτισμός στο χώρο από πέρυσι το καλοκαίρι».

«Ιδανικές οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Αβύθου»: «Επειδή, η ομάδα μας παίζει κυρίως ποδόσφαιρο κατοχής με πολλές πάσες το μεγάλο και καλό γήπεδο αναμφίβολα είναι ιδανικό. Όταν λοιπόν ξεκινήσουμε, το γήπεδο Αβύθου θα μπορεί να καλύψει όλες μας τις απαιτήσεις.

Για το αν η χρήση ξεπερνά τις αντοχές του γηπέδου: «Η χρήση ενός γηπέδου είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι. Στην Άβυθο με χρήση μισού γηπέδου στις προπονήσεις και με τη χρήση του βοηθητικού 7χ7 μπορεί καλυφθούν όλα τα τμήματα της ομάδας μας χωρίς να επιβαρύνεται ο αγωνιστικός χώρος. Όταν όμως σε ένα γήπεδο μπαίνουν πολλές ομάδες για πολλές ώρες και ημέρες τότε οι αντοχές ξεπερνιούνται και τα γήπεδα παθαίνουν ζημιές. Πιο πολύ τα φυσικά και λιγότερα τα πλαστικά τερέν.»

Για το αν γίνεται προσεγμένη χρήση στις προπονήσεις: «Και με το παραπάνω. Κάναμε πολύ λίγη χρήση του γηπέδου, ποτέ όταν είχε βρέξει πολύ , ενώ έχουμε προχωρήσει από μόνοι μας πολλές φορές σε αγορές απαραίτητων υλικών για τη διατήρησή του (μπεκ ποτίσματος, λιπάσματα κ.α.) Σε συνεργασία κυρίως με τον φύλακα κ. Χυτήρη, έχουμε προλάβει και ζημιές (ύπαρξη σκουληκιού που καταστρέφει το χόρτο, ελλιπής λίπανση κ.α.).»

Αν διαθέτει η Άβυθος τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει μια ισχυρή έδρα: «Φυσικά. Το γεγονός ότι είναι μεγάλο γήπεδο και σε συνδυασμό με καλό τάπητα μπορεί να βοηθήσει ομάδες που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο, όπως εμείς, ενώ ταυτόχρονα η ύπαρξη μεγάλη κερκίδας μπορεί να φιλοξενήσει αρκετούς φιλάθλους για να δώσουν την απαραίτητή ώθηση στους παίκτες.
Κάτι τέτοιο είχαμε τη χαρά να ζήσουμε πέρυσι στο παιχνίδι με τον Αετό Ρίου, όπου και κερδίσαμε με καλή εμφάνιση αλλά και είδαμε τις κερκίδες γεμάτες με κόσμο.»

ΑΕ Αιγίου: «Έχουμε πρόβλημα με την φυσική μας έδρα (Πλαστήρα) χωρίς αποδυτήρια»

Ο Φίλιππας Κοσσαράς, πρόεδρος της ΑΕ Αιγίου, μας κατευθύνει στα γηπεδικά θέματα της ομάδας του. «Ως Α.Ε. Αιγίου στο ζήτημα των γηπέδων βρισκόμαστε σε μια άβολη κατάσταση από τότε που η ομάδα μας επέστρεψε στην ενεργό δράση. Αυτό συμβαίνει γιατί στη φυσική μας έδρα, το γήπεδο Πλαστήρα, δεν υπάρχουν αποδυτήρια και το χρησιμοποιούμε μόνο για προπονήσεις. Για τους αγώνες όσο είχαμε αγωνιστική δράση η ομάδα χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο Ροδιάς».

Αλλού η προπόνηση και αλλού οι αγώνες: «Η επιλογή να έχουμε διαφορετικό γήπεδο που κάνουμε προπονήσεις και άλλο γήπεδο που δίνουμε τους αγώνες ασφαλώς είναι μια αναγκαστική επιλογή. Από τη στιγμή που στο γήπεδο Πλαστήρα δεν υπάρχουν αποδυτήρια μόνο αυτή η λύση υπάρχει προς το παρόν».

Για το πόσο καλύπτουν τις απαιτήσεις οι αθλητικές εγκαταστάσεις: «Το γήπεδο Πλαστήρα έχει ένα εξαιρετικό χλοοτάπητα δυστυχώς του λείπουν τα αποδυτήρια. Η κατασκευή των αποδυτήριων έχει ενταχτεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος όπως ξέρετε αλλά τα δημόσια έργα στην Ελλάδα πολλές φορές έχουν χρονοβόρες διαδικασίες. Για αυτό και εμείς ως Α.Ε. Αιγίου είχαμε ζητήσει προσωρινά να μπουν κοντέινερς για αποδυτήρια στο γήπεδο Πλαστήρα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αγώνες πρωταθλήματος αλλά να μπορούν και οι αθλητές όλων των ομάδων να τα χρησιμοποιούν στις προπονήσεις. Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου μας ο κος Ανδριόπουλος μας έχει πει εδώ και καιρό ότι θα μπουν τα κοντέινερς. Αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί. Ελπίζουμε να το δούμε σύντομα γιατί είναι μια ενέργεια που θα λύσει πολλά προβλήματα στο γήπεδο Πλαστήρα».

Αν γίνεται υπερβολική χρήση στο γήπεδο Πλαστήρα: «Η χρήση των γηπέδων γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα που ορίζει ο Δήμος στην αρχή κάθε αγωνιστικής χρονιάς και φυσικά οι ώρες που δίνονται στις ομάδες είναι αυτές που προβλέπεται από τους ειδικούς ώστε να προφυλάσσονται και τα γήπεδα».

Για το αν λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις για την προστασία του: «Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες του Δήμου. Για παράδειγμα στο γήπεδο Πλαστήρα για να προφυλαχτεί ο συνθετικός αγωνιστικός χώρος δεν φοράνε οι αθλητές μας παπούτσια με τάπες. Τα γήπεδα είναι δημόσια περιουσία και ανήκουν σε όλους μας. Για αυτό και πρέπει να τα προσέχουμε και να τηρούμε τους κανόνες για τη σωστή χρήση τους».

Απόλλων Αιγίου: «Το πρόβλημα στο γήπεδο Ροδιάς, η χρήση από πολλές ομάδες»

Από το σωματείο του Απόλλωνα, ο πρόεδρος Θανάσης Σπυρόπουλος αναλύει τις συνθήκες στο γήπεδο Ροδιάς: «Ο Απόλλων Αιγίου χρησιμοποιεί από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα για αγώνες και προπονήσεις το γήπεδο της Ροδιάς από επιλογή γιατί η έδρα του σωματείου μας είναι το ΔΕΡΒΕΝΑΚΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ και οι περισσότεροι αθλητές μας προέρχονται απο την ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Διακοπτού οπότε βολεύει και λόγω απόστασης.

Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν τις ανάγκες της ομάδας μας αν και το γήπεδο χρειάζεται αρκετές παρεμβάσεις βελτίωσης, ειδικά στον χώρο των αποδυτηρίων.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η χρήση του γηπέδου από πολλές ομάδες, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στις ώρες των προπονήσεων και στην επιβάρυνση του χλοοτάπητα παρόλο που είναι πλαστικός».

«Καιρός για αλλαγή χλοοτάπητα»: «Το ιδανικό θα ήταν να αλλαχτεί ο χλοοτάπητας γιατί είναι σε άσχημη κατάσταση. Την ευθύνη για οποιαδήποτε αλλαγή στους χώρους του γηπέδου την έχει το νομικό πρόσωπο του Δήμου Αιγιαλείας στο οποίο πληρώνουμε όλες οι ομάδες χρήματα για την χρήση των γηπέδων.
Σαν έδρα δεν θα έλεγα ότι αποτελεί φόβητρο για τους αντιπάλους γιατί είναι ένα μεγάλο γήπεδο σε πολύ ανοιχτό χώρο οπότε δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην ψυχολογία των αντιπάλων».

Αχιλλέας Καμαρών: «Έχουμε το πληρέστερο και καλύτερο γήπεδο στην Αιγιάλεια»

Ο γενικός γραμματέας του Αχιλλέα Καμαρών, Αχιλλέας Κιτσάτης, ενημερώνει το protionline.gr για τις εγκαταστάσεις των Καμαρών: «Εμείς χρησιμοποιούμε το Δημοτικό στάδιο Καμαρών, νομίζω ότι είναι το πληρέστερο και το καλύτερο στάδιο της Αιγιαλείας. Ο φυσικός χλοοτάπητας είναι σε πάρα πολύ κατάσταση λόγο της απραξίας προπονήσεων και αγώνων, έχει εξαιρετικά αποδυτήρια, γραφεία του συλλόγου μας και γενικά είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το άσχημο είναι ότι κάνουν χρήση του γηπέδου και άλλες ομάδες και επιβαρύνεται πολύ».

«Φτιάξαμε βοηθητικό, περιμένουμε το 7Χ7 στον χώρο εντός γηπέδου»: «Γι’ αυτό μόνοι μας ξεκινήσαμε και δημιουργήσαμε το βοηθητικό γήπεδο στον χώρο που ήταν το παλιό βοηθητικό γήπεδο, το οποίο μισό το κατέστρεψε η νέα γραμμή του τρένου. Επίσης με δικές μας προσπάθειες και με την αμέριστη βοήθεια του Δήμου , είναι έτοιμο για δημοπράτηση το γήπεδο 7Χ7 με πλαστικό τάπητα που θα γίνει μέσα στον χώρο του σταδίου και πλησίον του κεντρικού γηπέδου.

Σαν έδρα βέβαια δεν είναι αυτό που λέμε “κλουβί” για να μας δίνει έξτρα βοήθεια στους αγώνες, όμως είναι τόσο μεγάλο που μας δίνει αγωνιστική βοήθεια».

Θύελλα Αιγίου: «Το Στάδιο Αιγίου πληροί τις ανάγκες μας για τους αγώνες»

Για το πώς καλύπτεται η Θύελλα από το γηπεδικό θέμα στις προπονήσεις και τους αγώνες, μας εξηγεί ο προπονητής Κυριάκος Αθανασίου: «Η Θύελλα Αιγίου για τις προπονήσεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες( βροχές) χρησιμοποιεί το Δημοτικό γήπεδο Δημητρόπουλου, επίσης το Δημοτικό γήπεδο Ν. Πλαστήρα και για τους αγώνες το Δημοτικό στάδιο Αιγίου. Ναι είναι επιλογή μας ιδιαίτερα για το Στάδιο Αιγιου διότι πληροί τις προϋποθέσεις μας.

Δηλαδή η μετάβαση των παιδιών της ακαδημίας γίνεται πιο εύκολη και έρχονται ακόμα και με τα ποδήλατα τους να δουν το παιχνίδι της ομάδας τους. Στα συν είναι ακόμα ότι η ομάδα μας παίζει γρήγορο και θεαματικό ποδόσφαιρο και το μεγάλο γήπεδο μας βοηθά πάρα πολύ.»

«Χωρίς ρεύμα στο Δημητρόπουλο, χωρίς αποδυτήρια στο Πλαστήρα»: «Το Δημοτικό γήπεδο Δημητρόπουλου δυστυχώς δεν έχει ρεύμα ώστε να μπορέσουν οι αθλητές το χειμώνα να κάνουν ένα μπάνιο για να φύγουν να πάνε μετά στα φροντιστήρια τους και στο Δημοτικό Ν. Πλαστήρα δεν έχουν μπει ακόμα τα αποδυτήρια με το πρόβλημα να γίνεται πιο έντονο αφού οι αθλητές αναγκάζονται να έρθουν ντυμένοι και να αλλάζουν στους πάγκους του γηπέδου.

Βέβαια σε λίγο καιρό ο Δήμος θα λύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα και θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ομάδα μας καθώς θα μπορούν οι αθλητές να κάνουν αυτό που αγαπούν με τις καλύτερες συνθήκες.»

«Σεβόμαστε και προσέχουμε τα γήπεδα»: «Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα γήπεδα. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο μας και ευχαριστούμε το Νομικό Πρόσωπο για ολες τις παροχές του προς την ομάδα μας. Στο γήπεδο Πλαστήρα η Ακαδημία μας όπως και η Α ομάδα οπότε χρειασθεί κάνουν προπονήσεις μόνο με παπούτσια με σχάρα (είναι στον εσωτερικό κανονισμό) για να διατηρήσουμε καλύτερα τον πλαστικό τάπητα.

Στο τέλος αγώνων μένουν παιδιά μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να βάζουν πάλι στην θέση του το χόρτο σε σημεία που χρειάζεται. Θέλουμε να έχουμε ένα γήπεδο όμορφο και καλό που θα μπορέσουμε να βγάλουμε στον αγωνιστικό χώρο αυτό που κάνουμε στις προπονήσεις και να έρχεται ο κόσμος να βλέπει την δουλειά που κάνουμε στην ακαδημία μας.»

Για το αν το Δημοτικό Στάδιο αποτελεί ισχυρή έδρα: «Σιγά σιγά πιστεύω ΝΑΙ… παρόλο που δεν κάνουμε προπόνηση μέσα ώστε να ξέρουμε τα πατήματα του γηπέδου τα παιδιά μας είναι ενθουσιασμένοι βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους και νιώθουν ότι η προσπάθεια που κάνουν θα έχει και συνέχεια».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr