background img
banner
banner

Σήμερα σε «ανοιχτή» συνεδρίαση η σύμβαση για την εναπόθεση απορριμμάτων

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η «ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΑΠΑΡΤΙΑΣ – ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η σημερινή (24/1)  έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης», στις 3.00 μετά το μεσημέρι, προκειμένου να εξεταστεί η λήψη απόφασης για την εγγραφή στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του δήμου, της προγραμματικής σύμβασης για τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων. Είχε προηγηθεί χθες η αναβολή της διά περιφοράς συνεδρίασης, ελλείψει απαρτίας.

Τόσο η μείζονα όσο και η ελάσσονα αντιπολίτευση, οι παρατάξεις δηλαδή των κ. Γούτου και Ψυχράμη δεν συμμετείχαν, θεωρώντας πως η λήψη απόφασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, πρέπει να εξεταστεί σε διά ζώσης συνεδρίαση με τις ανάλογες τοποθετήσεις και την αιτιολόγηση θέσεων.

Αν δεν υπάρξει δέσμευση πίστωσης στον προϋπολογισμό, δεν θα γίνεται αποκομιδή

Υπενθυμίζεται ωστόσο, όπως έγινε και τη Δευτέρα γνωστό από τo protionline.gr, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει δέσμευση πίστωσης στον προϋπολογισμό του δήμου για την εν λόγω σύμβαση με τον δήμο Ήλιδας για τα σκουπίδια, τότε ο κίνδυνος να παραμείνουν στους δρόμους, είναι εμφανής. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η συμβατική προθεσμία εξέπνευσε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. Από την άλλη, ο προϋπολογισμός δεν έχει κατατεθεί ακόμη, λόγω της εκκρεμότητας με τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, που έχουν μεν ψηφιστεί αλλά έχουν σταλεί για έγκριση χωρίς το «πράσινο φως» της Οικονομικής Υπηρεσίας, από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνουν το έργο του ηλεκτροφωτισμού, το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνες της παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αντιθέτως όμως προωθείται από τη δημοτική αρχή.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Να σημειωθεί ότι η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την παραλαβή 17.000 τόνων απορριμμάτων για το έτος 2023, ενώ απόφαση αποδοχής έχει λάβει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ήλιδας. Ως προς το ποσό που πρέπει να δεσμευτεί, ανέρχεται σε 1.572.357,20€.

Στη διά περιφοράς συνεδρίαση της Δευτέρας συμμετείχαν οι παρατάξεις των κ. Παπακωνσταντινόπουλου και Κουρή που καταψήφισαν την εισήγηση, ενώ είναι άγνωστη η στάση που θα τηρήσουν σήμερα στη συνεδρίαση οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι που αποτελούν πλέον υπολογίσιμη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τη Δευτέρα, μετά την αναβολή της διά περιφοράς συνεδρίασης, εξεδόθη ανακοίνωση από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Καραΐσκο, στην οποία κάνει λόγο για ένα τυπικό θέμα και τονίζει πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης εναπόθεσης των απορριμμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας της Ηλείας.

 

Ν. Καραΐσκος: ΄΄Ευελπιστώ οι δημοτικοί σύμβουλοι που όλως τυχαίως δεν συμμετείχαν χθες, να είναι παρόντες σήμερα΄΄

Συγκεκριμένα, τονίζει: «Αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, η προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με μοναδικό θέμα την αναγκαιότητα λήψης απόφασης για την εγγραφή στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό Δήμου Αιγιαλείας οικονομικού έτους 2023, Κ.Α.20-6737.001 με τίτλο: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ».

Μάλιστα, επειδή το θέμα είναι τυπικό και η συνεδρίαση είχε οριστεί να γίνει δια περιφοράς και με μια απλή απάντηση «Ναι», «Όχι» ή «Λευκό» στο σχετικό e-mail. Ουσιαστικά, αφού ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2023 για τον Δήμο Αιγιαλείας είναι ακόμα υπό κατάρτιση, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθεί άμεσα η απόφαση για δέσμευση πίστωσης, όπως ο νόμος προβλέπει, για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβαση με Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, για την εναπόθεση απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας, που βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης έως τις 19.04.2023, ενώ η συμβατική προθεσμία για την τρέχουσα προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Ήλιδας, είναι η 23.01.2023.

Με το να χάσουμε κι άλλο πολύτιμο χρόνο, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων, με προοπτική που μόνο εφιαλτική μπορεί να χαρακτηριστεί για τη δημόσια υγεία. Ευελπιστώ ότι συγκεκριμένοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σήμερα Δευτέρα δεν κατάφεραν, όλως τυχαίως και ταυτόχρονα όλοι μαζί, μέσα σε ένα ολόκληρο δίωρο να συνδεθούν στο διαδίκτυο και να ψηφίσουν, να μπορέσουν να είναι παρόντες την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 3 μ.μ. στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκαλείται ταυτόχρονα δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, ώστε να έχουμε απαρτία και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες σύναψης της προγραμματικής σύμβασης με την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Π.Ε. Ηλείας».

Θα κάνουν αναφορά στο έργο του ηλεκτροφωτισμού

Την ίδια ώρα και χωρίς να είναι γνωστή η στάση που θα τηρήσει σήμερα η αντιπολίτευση, θεωρείται βέβαιο ότι οι σύμβουλοί της θα επιρρίψουν ευθύνες στον δήμαρχο για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός αλλά και γιατί επιμένει στη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού παρότι δεν συμφωνούν τα δύο τρίτα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θυμίζουμε ότι η αντιπολίτευση που έχει την πλειοψηφία στο Συμβούλιο, ψήφισε τη δική της πρόταση για τα δημοτικά τέλη που δεν περιλαμβάνουν τη σύμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό, ύψους 9,7 εκ. ευρώ, με δεδομένο ότι αυτή βρίσκεται ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Με αυτά τα δεδομένα δεν έχει ψηφιστεί ακόμα προϋπολογισμός, προκύπτει όμως επιτακτική ανάγκη δέσμευσης της πίστωσης στον υπό κατάρτιση το 2023 προκειμένου να προχωρήσει η σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας.

Σε αδιέξοδο ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας

Εντωμεταξύ σε αδιέξοδο λόγω χρεών, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας με τις οφειλές προς την Κοινοπραξία που διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά να ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr